5. 4. 2020

První jarní bylinky I.

Půlka až konec března je začátkem sběru bylin. Nebudu vám nic nalhávat, vzhledem k tomu, že máme dodržovat sociální izolaci, chodím do přírody častěji než obvykle. A při takto častých procházkách si člověk více všímá, co kde začíná růst.

Já se rozhodla, že tu udělám jakýsi seznam prvních jarních bylin. Nejsem žádný zkušený bylinkář, ale začala jsem sledovat skvělý pořad Kouzelné bylinky a tak bych dala ráda aspoň nějaké získané informace do kupy a měla je vždy po ruce. Většina z nich pochází právě z tohoto pořadu, protože všechny bylinkářské knihy mi zůstala u mamky, a tam se teď nedostanu. Tak třeba si někdo rád počtete...

1. Kopřiva dvoudomá

Při výběru rostlinek do tohoto článku byla volbou číslo jedna kopřiva. Právě teď se začínají objevovat její první výhonky, které mají nejvíce prospěšných látek. Jakmile začne kvést kopřiva do květu, již není vhodné sbírat (kvůli velkému množství dusičnanů).


Kopřiva se hojně používá na detoxikační kůry (maximálně popíjet však 14 dnů, pak může být tělu škodlivá), je bohatým zdrojem železa a může tak přispět v boji proti únavě. Můžeme si jí oplachovat vlasy anebo jejím odvarem zalévat květiny, protože obsahuje hodně prospěšných látek i pro ně. Anebo přidat trošku do špenátu.

Pokud by to někoho zajímalo více, o kopřivě jsem už psala tu.


2. Violka vonná

"Když jaro otevírá brány, země voní fialkami." (Jindřich František Bobák)

- sběr březen až duben
- trvalka
- sbíráme kořen nebo celou rostlinu
- na odkašlávání, ředění hlenů, při revmatismu

Čaj:
1 čajová lžička sušené bylinky se přelije šálkem vroucí vody. Odvar se pije 2× denně. Pozor, při předávkování se může projevit nevolnost. Zkusit můžete i čaj z čerstvých kvítků fialky.


3. Plicník lékařský

- sběr březen až duben
- trvalka
- sběr kvetoucí nati, někdy jen listy
- podpora odkašlávání, protizánětlivý, zlepšuje trávení
- obsahuje alkaloidy - neužívat déle než 3 týdny, nedoporučuje se pro malé děti, těhotné ženy, kojící matky

Užívá se ve formě čaje, anebo také zevně, např. se odvarem mohou omývat hnisající rány nebo hemeroidy. Droga totiž působí svíravě.


4. Prvosenka

- patří do rodu primulek, u nás nejznámější Prvosenka jarní, Prvosenka vyšší (Petrklíče)
- sbíráme jen vrchní část (je chráněná), v horských oblastech nesbíráme
- nachlazení, jarní kašle, zlepšení nálady
- účinek spíše jemný, proto vhodné především pro děti

Prvosenka jarní


A protože je prvních jarních bylinek mnohem víc, rozhodla jsem se, že rozdělím do několika částí, tohle jsou ty nejzákladnější, na které venku určitě narazíte při každé procházce.

Obecně bych řekla že u sběru bylinek platí, ať si každý nasbírá jen tolik, kolik je schopen využít, protože například zrovna u nás jich opravdu není mnoho.

Informace jsou z pořadu kouzelné bylinky, kterým provádí skvělá Simona Tancerová.

Zdroje obrázků (1) (2) (3) (4)

6 komentářů:

  1. Prvosienku som momentálne sadila na svoj balkón (aj keď značne upravenú verziu z kvetinárstva) a musím povedať, že mi robí radosť každý deň. :) Ďakujem za poučný článok, rozhodne v tom pokračuj. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělý nápad s tou prvosenkou! Já se pomalu chystám vytůňit balkon kytkama, protože tam teď nemám zhola nic a už se na to dost těším. Díky :)

      Vymazat
  2. To sleduju taky, tenhle článek mě uplně potšil a vybrala si fakt krásné ilustrace.

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek. Všecky krásky jsem poznala, jupí:)) Těším se na další:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jupí :) Joo, sice to zatím vyadá, že pokračování bude později než jsem plánovala, ale znáš to, je lepší o něčem psát když se ti chce a ne že protože musíš, příště nebudu radši nic slibovat :D

      Vymazat

Jestli vás zde něco zaujalo, tak budu určitě ráda za pár slov. Díky :)