7. 3. 2018

Čarodějův učeň - Otfried Preussler, 1971

Ahoj, dnes jsem se rozhodla, že se s vámi podělím o svůj další čtenářský zážitek. Knížky asi klasicky rozděluji do tří skupin. V první skupině jsou ty, které nedočtu nebo jen stěží, druhá skupina je fajn, ale pravděpodobně už se ke knížce nevrátím, maximálně jednou, když nemám nic jiného na práci. A v poslední skupině jsou samozřejmě příběhy, které vás natolik nadchnou, že na ně budete vzpomínat ještě dlouho. Přesně takto na mě zapůsobil Čarodějův učeň od Otfrieda Preusslera, již několik desítek let stará klasika. I když je pro děti, našla jsem si na něj čas až teď. Ale není to typická pohádka, je natolik hororová a ponurá, že je spíš pro starší děti. V doslovu se píše od 10 let ...


Anotace:
Kouzelný příběh o Krabatovi, pocházející původně z Indie a objevující se později v různých obměnách souboje čarodějova učně a mistra v mnoha zemích světa, je příběhem chlapce, který se na prahu dospělosti přiblížil temným silám a je jimi fascinován, dokud nepozná, že jej mohou zahubit. Převyprávění lužickosrbské legendy o Krabatovi (Krawatovi, Chorvatovi) z přelomu 17. a 18. století ze slezské Horní Lužice, již nám krásným a poutavým jazykem a předkládá rodák ze severočeského Liberce a známý německý spisovatel Otfried Preussler, je o silách srdce, jež nelze změnit a jež ovládají naše city a jednání a mohou být zdrojem nenávisti i lásky, zloby, závisti či radosti. Je možné je využívat k dobrému či zlému (neboli k bílé i černé magii, jak se kdysi říkávalo). V tomto věčném souboji vede k osvobození z osidel zla jen cesta pevné vůle a víry v lásku.

Máme tu tedy chudého chlapce Krabata a mlýnici, které se vyhýbá celé okolí - nekolují o ní zrovna pěkné pověsti. Nejobávanější je její mlynář - mistr, který ovládá temné moci. Jaká je ale cena kouzel, kterými mistr disponuje?

Kromě ponurosti bych jako velké plus zmínila vcelku četné ilustrace od Ludmily Zemanové, dcery známého režiséra, zasazení do 17. století, kdy autor skvěle zvládá popis dřívějšího života a obyčejného dne chudého chasníka ve mlýně, což knize také dodává na zajímavosti. Však také na ní pracoval 10 let! Kniha je tak akorát dlouhá, má něco pod 200 stránek. Pokud zvažujete zařazení do vlastní knihovny, určitě nebudete litovat.

A pokud náhodou neradi čtete, jistě získáte podobné dojmy ze stejnojmenného filmu od Karla Zemana, ale věřím, že tuto knihu si musí zamilovat i úplný nečtenář. Příběh si na nic nehraje, je krásně přímočarý, žádné zdlouhavé popisy a přesto je atmosféra skvěle vykreslená, v tom je podle mně kouzlo knížek pro děti. Závěr je svižný, žádné natahování a zbytečné cavyky, což mi zde perfektně sedělo.

Už se vám toto dílko někdy dostalo do rukou?






2 komentáře:

  1. Tuhle pohádku znám jenom jako film. Asi se taky podíván po knize, protože jsi mě hodně navnadila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo zkus, třeba se ti bude taky tak líbit :)

      Vymazat

Jestli vás zde něco zaujalo, tak budu určitě ráda za pár slov. Díky :)