V Česku je podle mě zažitý názor, hodím pytlík s rýží do osolené vroucí vody na 20 minut, pak sliju a podáváme. Hotový výsledek mě ale nikdy zcela neuchvátil, dala se jíst, ale nic extra. Že to jde i líp jsem zjistila, když jsem začala navštěvovat různá asijská bistra. Rýže krásně lepkavá, úplně něco jiného. Ale jak ji připravují? No jo, určitě nějaká jejich kvalitní jasmínová a rýžovar.
Měla jsem pravdu zčásti. Stačí jen ta jasmínová, bez rýžovaru.
A zde je tedy jednoduchý návod:
Na pánvi (ideálně wok) rozpálíme trošku oleje. Pak přisypeme rýži (hrnek o 250 ml výjde asi na tři porce) a mírně osmahneme, až nám rýže trošku zbělá. Na každý jeden hrnek přilejeme hrnek a půl studené vody, 1 lžičku soli (zde je to trochu individuální, jak moc solíte, ale tímto množstvím určitě nic nezkazíte) a nastavíme si kuchyňské minutky na 15 minut. Přiklopíme pokličkou a necháme vařit. Rýži po celou dobu nemícháme.
Chvíli před uplynutím 15 minut zkontrolujeme rýži, jestli se nám nikde nic nepřipaluje.
Výsledek vypadá zhruba takto:
A jaký typ bychom měli použít?
Abych řekla pravdu, zkoušela jsem zatím jen s jasmínovou, protože jsem neměla odvahu použít naši klasickou, s tím, že výsledek nebude tak dobrý. Ale samozřejmě, jestli jinou nemáte, zkuste i s naší klasickou a pak dejte vědět, jak se povedlo.
Přítel koupil asi pěti kilový balík na obrázku níže ve vietnamské tržnici za 250 korun. Vzhledem k velikosti balení, myslím, že cena celkem uchází. Ale můžete se poohlídnout i v různých vietnamských večerkách a podobně, tam je taky mívají. Anebo v našem klasickém obchodě, kde ale asi seženete jen menší balení.
Rýže mi chutná natolik, že se ji jím i samotnou anebo jen se sweet chili.
Takže závěrem: Bez rýžovaru to opravdu jde.
A co vy, zkoušeli jste někdy tento způsob přípravy?
Irwin
zdroje obrázků: 1
O tomto způsobu, přiznám se, jsem neslyšela. A to pracuju v asijské restauraci už třetím rokem. Tam máme dva rýžovary naplněné vietnamskou jasmínovou rýží, které jedou současně. Inspirovala jsem se tím a zkusila tu rýži připravit podobným způsobem v hrnci - a je nedocenitelně chutná. Klíč je v tom, ani jednou ji nezamíchat. Nepřipálí se pak, ani v hrnci, ve kterém by se tak mohlo zdát. Těsně, než je hotová, ji pak vypnu, zabalím hrnec do deky a dám na nějakou dobu do tepla, většinou do koupelny k topení. S párou, která nemá kam unikat, rýže dojde a je pak tak šťavnatá, jak z rýžovaru. Někdy do ní hodím kousek másla, po vzoru mých vietnamských kolegů v práci.
OdpovědětVymazatTo s tím máslem vyzkouším. A dobře píšeš, že není od věci nechat rýži chvíli odstát, taky mi pak příjde trochu chutnější, to jsem tam zapomněla dopsat :D Je to fajn, člověk aspoň nemusí utrácet za další kuchyňský spotřebič.
Vymazat