17. 8. 2019

Ovesná granola s pohankovými pukanci

Já měla vždy za to, že to co se nazývá granolou je prostě a jednoduše müsli. Granola je ale na rozdíl od müsli zapékaná v troubě a tak tedy tuto domácí snídaňovou směs budu nazývat správně, jak to má být.

Jednoho dne mně začaly obyčejné  ovesné vločky docela nudit, kupovaná přeslazená granola nehrozila (a dolehl na mě vliv instagramu),  a i já jsem si vyzkoušela vytvořit vlastní snídaňovou směs, která nezruinuje vaši peněženku, je minimálně sladká a dá se tak dobře kombinovat s dalším ovocem.

Suroviny:
200 g ovesných vloček
špetka soli
slunečnicová semínka
skořice
1,5 cm plátek másla
1 lžíce medu
pohankové pukance
kousek hořké čokolády

Postup je velice jednoduchý. Troubu rozehřejeme na 160 °C. Na plech s pečícím papírem rozložíme dané množství ovesných vloček, přidáme špetku soli a dáme do trouby na 10 minut.

Mezitím si rozehřejeme máslo s medem. Po deseti minutách na plech přidáme hrst slunečnicových semínek (množství je spíše dle chuti, stejně jako většina surovin), posypeme skořicí a polijeme rozpuštěným máslem s medem. Vše důkladně  promícháme a dáme do trouby na dalších 15 až 20 minut - kontrolujeme, aby se nám nic nepřipálilo.

Poté směs necháme vychladnout. A na úplný závěr přidáme pohankové pukance (já přidala asi 15 gramů) spolu s nadrobno nasekanou hořkou čokoládou. A máme hotovo.

Samozřejmě variací je nespočet, například do této směsi lze na závěr přidat nasekané rozinky nebo jiné sušené ovoce, pohankové pukance nahradit špaldovými, rýžovými,  zde se fantazii opravdu meze nekladou.


Jak jsem už psala, žádná z ingrediencí vás nepříjde na moc peněz - toto 30 gramové balení pukanců stálo 15 Kč.



A když si chystáte takovou snídani, vřele doporučuji doplnit lžičkou pasty tahini ze sezamových semínek. Jednou jsem si ji koupila, protože jsem chtěla zkusit vlastní humus, ale má všestranné využití. Mojí nejoblíbenější kombinací je ale momentálně asi tato granola s jogurtem,  nakrájenými švestkami zahřátými s rybízovou marmeládou a troškou vody.

Zkoušeli jste už někdy granolu? Jaké jsou vaše oblíbené suroviny?

4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Díky :D Už můžu dělat další várku :D

      Vymazat
  2. Hmm, vlastní granolu jsem si dlouho nedělala:) Díky za tip:)

    supice
    www.supice.blog.cz

    OdpovědětVymazat

Jestli vás zde něco zaujalo, tak budu určitě ráda za pár slov. Díky :)