12. 3. 2019


Ahojte.

Už je to delší dobu, kdy jsem viděla film, který by se mi líbil natolik, že bych o něm chtěla psát článek na blog (na druhou stranu je fakt, že se na filmy zas tak často nedívám). Konečně jsem ale našla počin, který za to dle mého názoru opravdu stojí. Je to film s názvem Malá Čarodějnice. Je to výtvor nový, z roku 2018 a byl i u nás v kinech. Pro mě bylo jakýmsi indikátorem kvality to, že je natočený podle stejnojmenné knížky (v němčině Kleine Hexe) napsané Otfriedem Preußlerem. Což je pán, který napsal například Čarodějova učně (u něm si můžete na mém blogu přečíst tu). Měla jsem ale strach, jaký film nakonec bude a do kina jsem nešla. Naštěstí ale německá produkce velice příjemně překvapila.

Děj:
Jen několik set let „mladá“ čarodějnice se chce podívat na slavný sabat, který se každoročně koná na vzdálené hoře. Její společník, starý moudrý havran Abraxas, jí to sice vymlouvá, ale malá čarodějnice ho neposlouchá. Pozoruje slavnost ukryta za keři, je však prozrazena a hlavní čarodějka baba Bimbula jí uloží, že se do roka musí stát dobrou čarodějkou. Dívenka se hned pustí do učení, a protože se má stát dobrou čarodějkou, koná při svém učení jen samé dobré skutky. Její kouzla sleduje s nevolí stará ježibaba Pingula, a když malá čarodějnice kouzlem pomůže dvěma dětem v pátek, kdy je přísně zakázáno kouzlit, pošle na ni za trest mráz a vánici. I toho však malá čarodějnice využije k dobru a uspořádá pro děti veselý karneval. A pak již nastane čas dalšího sabatu, kde malá čarodějnice musí složit mistrovskou zkoušku…(zdroj csfd)

Celý film působí velice mile, těch 103 minut krásně uteče a divák se nemá kdy začít nudit. Je to vtipné, nápadité, pohádkově barevné, krásné prostředí v lese, kouzelný domek mladé teprve 127leté čarodejky. Hlavní hrdinka také působí velice sympaticky. Příběh sám o sobě není nijak složitý, ale má hlavu a patu a jsou zde kratší epizodní děje, které člověka pobaví a chytnou za srdce. Nejedná se o film, který je napěchovaný efekty a jinak je absolutně prázdný a v člověku nic nezanechá (což je dle mého názoru častý nešvar produkce dnešní doby). Zde je od každého trochu a ve finále to pak dává velice dobře působící celek.

Ano, film je laděný hlavně pro děti, myslím ale, že dospělák, ve kterém zbyla alespoň špetka fantazie, se nudit nebude.




Jen tak mimochodem, podle knihy byl natočený i známý český Večerníček s animacemi od Zdeňka Smetany.


No a je tu někdo, kdo četl samotnou knihu? Přemýšlím, že bych si ji pořídila (výhoda toho mít o 15 let mladšího sourozence, cokoliv extrémně dětinského si koupím, můžu se tvářit, že to je přece hlavně kvůli bráchovi :D).

Irwin

2 komentáře:

  1. Moc pěkný článek :) Film neznám, ale knížku samozřejmě ano :) A docela mě láká se na něj podívat, občas není nad to pustit si nějakou pohádku :)

    OdpovědětVymazat

Jestli vás zde něco zaujalo, tak budu určitě ráda za pár slov. Díky :)