22. 1. 2019


Ahojte.

Včera jsem zabrousila po delší době na web Alue, a vykouklo zde na mě zajímavé video, u kterého mi přišlo skoro hříšné jej nesdílet dál. A bude to opět o masovém konzumu a tentokrát i nelidských pracovních podmínkách v Číně vznikajících díky zakázkám z Evropy, jež tlačí ceny na úplné minimum. Samozřejmě zde má podíl i Čínská vláda, která tohle vše toleruje a nesnaží se nějakým způsobem regulovat. Video je z roku 2012 z něměcké produkce. Přestože je staršího vydání, myslím, že je stále aktuální.
Zaměřuje se na produkci riflí, ale určitě můžeme aplikovat na jakékoliv další oblečení a zboží. Možná jste snímek již viděli, pokud ne, vřele doporučuji. Přestože hodně lidí o tomto má povědomí, v každodenním životě už někdy není tolik prostoru se těmito otázkami zabývat.


Setkáme se zde s již zmíněnými nelidskými pracovními podmínkami - práce 16 hodin denně, styk s chemikáliemi, znečišťování životního prostředí (věděli jste, že na výrobu 1kg rifloviny je potřeba 200 l vody, abychom se zbavili všech chemikálií v nich obsažených?) a také se dozvíme, které společnosti se na tomto podílejí.  Já bych zmínila třeba Kik nebo H&M. Po videu jsem se také pěkně chytla za nos.

Pravděpodobně to není nic nového, ale myslím, že není na škodu si takové věci připomínat. Pokud někdo máte aktuálnější zdroje o situaci, budu ráda za sdílení. Předpokládám, že se ale nic výrazněji nezměnilo.

Co nám tedy zbývá? Nakupovat v second handech nebo v obchodech, které nabízejí obstojné pracovní podmínky a jsou ekologické. To se ale v praxi vcelku těžko zjišťuje. Firmy naslibují hory doly a pak skutek utek. A co vy? Máte nějaké tipy? Znáte video?

Irwin

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jestli vás zde něco zaujalo, tak budu určitě ráda za pár slov. Díky :)