29. 1. 2019


Ahojte.

Tak jsem se rozhodla, že bych mohla využít nějaké ty znalosti ze školy, zároveň si dělám takové opáčko :D. Hodně těchto věcí mě opravdu zajímá a myslím, že diabetes mellitus je natolik rozšířené onemocnění, že by článek možná mohl být zajímavý i pro vás. Zjišťuji, že celkově o cukrovce toho lidi zase tolik neví. Na druhou stranu si myslím, že v okolí své rodiny každý alespoň jednoho toho diabetika má. Popřípadě jsme se za život s alespoň jedním setkali.
O cukrovce by se dalo napsat stránek a stránek. Já zde budu psát o komplikacích chronických. Dále jsou komplikace  akutní - především hypoglykemické a hyperglykemické koma, člověk z nerovnováhy cukrů v organismu zkolabuje, dostává se do bezvědomí. Akutním komplikacím se ale v tomto článku věnovat nebudu.

Nejdříve pár odstavců na úvod. Jistě všichni víme, že klíčovou roli v udržování normální hladiny cukru má inzulin. Je to hormon, o kterém můžeme říct, že je jakýmsi klíčem, bez něhož do buněk nemůže vstupovat cukr. Pokud vše funguje jak má, inzulin se naváže na buňku, kterou odemče a glukóza v krvi do buňky vstoupí. Inzulin nám produkuje slinivka břišní - pankreas.

Pokud nemáme dostatek inzulinu, v krvi nám koluje zvýšené množství cukru (protože se nemohl uložit do buněk a tělo jej nemohlo dále zpracovat). Říkáme, že hladina glykémie je zvýšená nad normu. Vzniká nám onemocnění diabetes mellitus.


Obecně rozdělujeme především na diabetes I. typu a II. typu. 

Na diabetes I. typu se často přijde již v mládí. Slinivka je nějakým způsobem poškozená a inzulin se netvoří vůbec nebo v omezeném množství. Tito lidé jsou na inzulín odkázáni, a bez jeho aplikace inzulinovým perem popřípadě jiným zařízením se neobejdou.

Diabetes mellitus II. typu je typický relativním nedostatkem inzulinu. Většinou to vypadá tak, že inzulinu máme dostatek, ale přijímáme moc cukru v potravě, takže množství hormonu nám nestačí a slinivka nestíhá produkci. Jedná se o typickou civilizační nemoc. Lidé, co jsou na tom lépe, užívají perorální antidiabetika (tzv. PADy). Pak říkáme, že je to diabetik na PADech. Užívá tabletky, Tyto tabletky jsou několika typů. Některé podněcují slinivku k vyšším výkonům, jiné zpomalují vstřebávání cukrů ze střeva. Pokud nám už perorální antidiabetika nestačí, přecházíme na inzulin, popřípadě je léčba kombinovaná.

Dále diabetes vzniká ruku v ruce s jinými onemocněními, například endokrinními, čemuž se ale v tomto článku nebudu věnovat. Následné komplikace jsou společné pro všechny diabetiky, ať už u nich vzniklo onemocnění na jakémkoliv výše zmíněném podkladě.

Chronické komplikace cukrovky (nebo také úplavice cukrové ;) )
Dlouhodobě nám vznikají změny na cévách (cukrů je zde moc), těmto změnám říkáme angiopatie. Dále rozdělujeme na mikro (změny postihují drobné cévy) a makroangiopatie (změny postihují větší cévy).

Co nám taková diabetická angiopatie může způsobit?
Postihuje především oči, ledviny a dolní končetiny.

Oči
U očí je jedním z nejčastějších příčin slepoty. Drobné cévy nedostatečně prokrvují sítnici, ta se snaží bránit a probíhá neovaskularizace - proces tvořené nových cév. Bohužel tyto nové cévy nejsou dostatečně kvalitní, praskají, a krev se vylévá do sítnice, což způsobuje poruchy zraku až slepotu. Léčí se laserovou operací. Laser ničí nové cévy, problém je v tom, že i samotný laser ničí sítnici, po několika těchto zákrocích se zrak může zhoršovat.

Ledviny
Další změny probíhají na ledvinách. Glomeruly, drobná klubíčka zásobená mikro cévkami jsou základní funkční očišťovací jednotkou ledvin. Kvalita cév je opět snižována vysokým množstvím glykemie, dochází k jejich sklerotizaci a stávají se nefunkčními. Takový člověk pak čelí chronické renální nedostatečnosti a musí u něj být prováděna dialýza, která nahradí funkci ledvin. Diabetes je opět velice častou příčinou chronického renálního selhávání, údajně jednou z nejčastějších.

Dolní končetiny 
Na dolních končetinách probíhají angiopatie a neuropatie. Následkem neuropatií diabetici mají snížené čití, především pak na dolních končetinách. Jak to vypadá v praxi? Můžete dát diabetikovi do boty kamínek a on to vůbec neucítí. Pak jsou známy i další extrémy, kdy si diabetik dá nohy na topení, zdřímne si a když se vzbudí zjistí, že je má ošklivě popálené. On ale nic necítil. Já jsem se setkala také s jedním extrémním případem, kdy si starší pán téměř amputoval palec (údajně o něco zakopl, což tedy nevím) a neuropatie byla natolik rozsáhlá, že mu to vůbec nepřišlo, říkal si, že to bude v pohodě. Díky neuropatii jsou diabetici náchylnější ke vzniku různých oděrek a ran.

Na nohách díky angioapatii a neuropatii vznikají ulcerace - vředy, které můžou skončit až amputací. Problémem je, že rány se diabetikům hojí  špatně - bakteriím se v krvi s vyšším množstvím cukru daří velice dobře. Amputace palce pak může skončit až amputací po koleno. Toto špatné hojení ran ale platí pro jakoukoliv lokalizaci.

Poslední věcí, kterou bych si dovolila zmínit, je urychlování procesu aterosklerózy, tedy ukládání tuků do cévních stěn a následné změny na cévách. Při ateroskleróze se vytvoří trombus, který pak může kdekoliv v těle udělat velkou neplechu, zmínila bych například infarkt myokardu nebo cévní mozkovou příhodu, kdy trombus ucpe životně důležité tepny.


Hezky je to znázorněné například na tomto obrázku, k oku je zde ještě zmíněn vyšší výskyt zeleného a šedého zákalu.

Na závěr jedna zajímavost, pokud máte v rodině diabetika. Pokud chodí na diabetologii, kde také kontrolují jeho ukázněnost a dietní návyky, laboranti jsou schopni zjistit průměrnou hladinu cukru až do 4 předchozích týdnů, díky tzv, glykovanému hemoglobinu. Takže určitě neplatí, dám si týden dietku, pak k lékaři a bude vše v pořádku.

A co vy, máte v rodině nějakého neukázněného diabetika?

Toto jsou základní informace, které vás naučí na jakémkoliv stupni vzdělávání pro zdravotní sestry. Doufám, že to byla aspoň trochu zajímavé, ne moc nudné a že jste se dozvěděli aspoň něco nového. Klidně se podělte do komentářů.

Myslíte, že by tyto informace měli i nezdravotníci znát?

Zdraví vás
Irwin

Zdroje obrázků (1) (2)

5 komentářů:

  1. V rodině nemám žádného diabetika - ani ukázněného ani neukázněného. Pro někoho kdo to nezná je to určitě zajímavé, já vystudovala zdrávku, tak toho vím dost a je fajn, že to předáváš dál.

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak to toho pro tebe nového asi moc nebylo :) Díky, ráda píšu o něčem, co je aspoň trochu užitečné

      Vymazat
  2. Zajímavý článe, taky mám v okolí diabetia jednoho zdopovědného a druhé nezdopovědného. Jsem za tyhle články moc rád,a idkyž moje hypochodnrické já je z nich kapánek naplé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky hroznej hypochondr, a tak asi lepší být hypochondr, než se o nic nezajímat :D To jsem ráda, že to bylo aspoň trochu zajímavý ...

      Vymazat
  3. https://bmr-uk.lpages.co/diabetes01-brno/

    OdpovědětVymazat

Jestli vás zde něco zaujalo, tak budu určitě ráda za pár slov. Díky :)