29. 7. 2017

Domácí rybízový sirup a proč si jej udělat

Zdravím vás.

Rybízová sezona pomalu končí, a tak k vám ještě honem spěchám s ozkoušeným tipem (dobře, dělala jsem letos poprvé :D ale povedl se). Mnoho lidí má na zahrádce rybízové keře, ale pak moc neví, co s úrodou. No, co si budeme povídat, pro svou kyselost se ve větším množství musí jíst s hooodně velkým množstvím cukru. Já jsem taky rybíz neměla nikdy moc v lásce, a dokázala jsem si představit mnohem lepší pochoutky, ale s rybízovým sirupem jsem na něj změnila názor.


Budete potřebovat:
červený rybíz (lze použít i černý)
kyselina citronová
cukr krystal
pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny

Postup:
Natrháte si mísu ovoce, propláchnete a pořádně pomačkáte štouchadlem na brambory, pak přidáte vodu, aby byl rybíz ponořený. V lednici necháte uležet do druhého dne, občas promícháte (což jsem já neudělala a i tak se zadařilo). Následujícího dne pak přes gázu procedíte co nejvíce štávy a odměříte získané množství.

Pokud vlastníte odšťavnovač, zde jej ideálně upotřebíte! Získáte tak maximum šťávy.

Pak stačí odměřit a nalít do hrnce, zahřát na 70°C (přiznám se, že jsem zahřívala od oka stylem au to pálí, to už asi bude 70) a na každý litr přidáte 1kg cukru a 3-10 g kyseliny citrónové. Někde se uvádí až 1,7 kg cukru. Dále zahříváme až na 85°C, mícháme, sbíráme pěnu. Ihned ještě horké plníme do lahví, posypeme troškou prášku ke konzervování a necháme vychladnout.

Pár tipů:
  • aby se sirup nekazil, je důležitá čistota lahví a dodržení teploty (naštěstí se ten můj asi ani nestihne zkazit)
  • vyzkoušejte, jestli sirup nerosolovatí a není z něj spíš marmeláda, kydněte si trošku bokem na talířek a uvidíte, co bude dělat, popřípadě přidejte troškou vody
  • pokud chcete, aby byl sirup čirý a nebyla v něm dřeň, šťávu přes plátýnko vymačkávejte jen zlehka 
  • můžete použít i rybíz, který máte již namražený

Sirup je ve velkých parnech výborný s minerální vodou a ledem, ještě lepší než z kdejaké kavárny, v zimě můžeme použít  do čaje na oslazení.

Ráda bych vám sem vyfotila láhev mého sirupu, ale už je skoro prázdná, takže raději přidávám hezčí fotky :P





A proč bychom tyto malé kyselé kuličky měli určitě upotřebit?

Jen 40 jich obsahuje denní doporučenou dávku vitamínu C, je tedy ideální posilovač naší imunity. Nejvíce tohoto vitamínu obsahuje rybíz černý.

Prospívá stěnám našich cév (prevence aterosklerózy, hemeroidů, křečových žil) díky vitamínu P neboli rutinu. Obsahuje 308 mg z doporučenné denní dávky 2000 mg draslíku, který je důležitý pro činnost svalů, tedy i srdce.

A pokud chcete upotřebit opravdu celou rostlinu, můžete si udělat čaj z listů černého rybízu, který se používá na záněty močových orgánů (najdeme jej i v lékárně). Pro běžné použití kombinujeme s lístky maliníku, ostružiníku a lesního jahodníku.

Tak honem ještě otrhat poslední zbytky úrody. Přeji pěkný sobotní večer a celou neděli!

Zdroje: (1) (2) (3)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jestli vás zde něco zaujalo, tak budu určitě ráda za pár slov. Díky :)